perjantai 10. elokuuta 2012

+R niin kuin ruletti


Aikaisemmassa blogikirjoituksessani käsittelin monille uushomoille tuntematonta +O-kanavamoodia, josta tietämätön anonyymikanavan perustaja nimihomoutuu helposti. Tuolloin sanoin, että on muitakin salakavalia tapoja nimihomoutua. Yksi näistä liittyy +R-kanavamoodiin, jota olenkin tänään innokkaasti testaillut useilla haaveilukanavillani.

IRC:iä ei ole alun perin rakennettu anonyymiksi keskustelukanavaksi, ja siksi monet seikat rikkovat sen näennäisen anonyymiyden. Tällainen ominaisuus on kuhunkin kanavaan liittyvä reop-lista, jonka saa esiin /mode !7D28Pkuvalauta +R -tyylisellä komennolla.

Reop-listan ideana on antaa opit jotakin listassa olevaa hostimaskia vastaavalle käyttäjälle silloin, kun kanavalla ei ole yhtään operaattoria. Kiva ominaisuus, joka kerran (keväällä 2010) on pelastanut !kuvalaudankin varmalta tuholta.

Mutta mietitäänpä, mitä tapahtuu, kun ilkeä nimihomo haluaakin nimihomouttaa viattoman anon. Hän
1) luo huutomerkkikanavan ja laittaa +a:n päälle
2) tuo sinne itsensä lisäksi kloonin
3) asettaa kanavan luoneella nickillä päälle moodin +R *!*@*
4) /cyclettää kanavan luoneen nickin
5) poistaa kloonin
6) kutsuu anoja kanavalle

Mitä tapahtuu? Kanavalla ei ole nyt oppeja, ja siksi noin puolentoista tunnin kuluttua kanavan luojan cyclettämisen jälkeen joku käyttäjä opataan. Reop-listalla on hostimaski *!*@* (kaikki hostit), joten kenellä tahansa on sopivissa olosuhteissa mahdollisuus tulla opetuksi. Tarkemmin sanottuna opatuksi tulee se käyttäjä, jonka idle-aika on pienin. Jos kanavalla siis on idle-ajan automaattista resetoijaa käyttäviä anoja, ovat he suurimmassa vaarassa. Toisaalta taas tätä toimintoa käyttävä nimihomo saattaa suojella anoja nimihomoutumiselta.

Tarinan opetus on, että ennen kanavalle joinaamista on hyvä tarkistaa paitsi se, että kyseisellä kanavalla on päällä +a-kanavamoodi, myös se, ettei +R-listalla ole mitään omaa hostia vastaavaa hostimaskia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti