torstai 26. heinäkuuta 2012

Psykopolitiikkaa


Millainen anokanavan tulee olla? Anojen demokraatia vai modejen diktatuuri? Tätä kysymystä on joskus pohdittu, kun "netin paskin jätkä" on suutuspäissään pistänyt bännit päälle.

Käytännössä on toki niin, että IRC-kanavan perustaja voi soveltaa omalla kanavallaan mielivaltaa. Tälle ei oikeastaan ole muuta vastavoimaa kuin ajatus sananvapaudesta, jota laudoillakin enemmän tai vähemmän lakien puitteissa sovelletaan. Gabo sanoi aikoinaan, että /b/ tulvii paskaa ja huonoutta runsain mitoin, mutta joukossa on myös helmiä. Samaa ajatusmallia voinee soveltaa !kuvalautaan.

Ellei kanavan perustaja tai operaattori tue tätä Kuvalaudan pohjustamaa lautakulttuurin perusajatusta, ei sille oikeastaan voi mitään. Voimme värjötellä ikuisen +b:n varjossa, eikä siihen ole anoilla mitään sanomista. !kuvalaudalla näin ei toki ole, vaan tulva saa ainakin ajoittain edelleen virrata vapaasti. Silti on mielenkiintoista pohtia kanavan poliittista rakennetta hiukan pidemmälle.

Niin kauan kuin ikuista +b:tä ei sovelleta, voivat diktatuuria vastustavat kapinalliset eli floodajat tehdä eliitin elämän hankalaksi häiriköimällä kanavaa ja kyseenalaistamalla modejen vallan. Tämän vuoksi anonyymikanavan hallinnossa onkin hyvä pyrkiä jonkilaiseen kompromissiin.

Kotikanavallamme on tietynlainen anoneuvosto, joka koostuu Janin Torin asukeista. Tämä neuvosto pitää anot kurissa ja päättää heidän oikeudesta pitkiin flodeihin. Hiukan nurinkurista toki on, että tähän neuvostoon pääsee mukaan kuka tahansa. Näin ollen selkeiltä ristiriidoiltakaan ei voida välttyä.

Valtaapitävä modeista koostuva eliitti majailee ylläpidon toimistossa Janin Torin yläpuolella. He antavat vasalliensa yleensä toimia melko vapaasti, mutta voivat halutessaan toimia täysin mielivaltaisesti vieden janitoreilta kaikki oikeudet ja muuttaen yhtäkkisesti koko kanavan poliittisen linjan. Mikään ei ole mode-eliitille liian radikaalia, he voivat vaikka halutessaan lakkauttaa koko janien neuvoston. He eivät myöskään käytännössä voi menettää asemaansa, toisin kuin janitorit.

Tämä on mutkikas järjestelmä modejen ja joskus janitorienkin toiminnan vaikean ennustettavuuden takia. Kaikkein vaikeinta on ehkä kuitenkin ennustaa tavallisten anojen käytöstä, sillä kuten yleisessä tiedossa on, he voivat yllättäen seota täysin, ja myrsky !kuvalaudalla voi nousta hetkessä valtaviin mittasuhteisiin. Tämä edellyyttää janidors master racelta nopeaa toimintaa.

Ristiriidat jopa modejen ja janitorien kesken ovat ilmeisiä. Anot ovat jo kauan jakaneet modeja hyviin ja pahoihin moderointityylin mukaan, vaikkei mitään täysin yleistä konsensusta tietyn moden hyvyydestä toki olekaan. Janitorien linja vaihtelee autistisesta +m:n runkkauksesta täydelliseen laissez faire -moderointiin. Tämä tekee !kuvalaudan arjesta vaihtelevan.

Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. Tavallisessakin poliitikassa on aina havaittavissa juonittelua ja jonkintasoista rölläämistä, mutta !kuvalauta vie rölläyksen huippuunsa. Yksi ano voi nimittäin vallan mainiosti kuulua modejen, janitorien ja normaalien anojen ryhmään, erityisesti hän voi olla yhtaikaa sekä flippaileva ano että janitori. Kaksinaismoraali on !kuvalaudan maailmassa silmiinpistävää, ja kaikissa meissä asuu tietyissä määrin pieni trolli.

Kanavamme anonyymiyden takia tällainen kaksinaamaisuus ei toki edes vaadi useaan yhteiskuntaluokkaan kuulumista. Pelkkä normaalianokin voi vallan mainiosti floodailla, ja floden lomassa raivokkaasti vastustaa kanavan häiriköintiä. Koskaan ei voi myöskään tietää, kuinka tosissaan joku on. Suomen Eduskunnassa harva painaa äänestysnappulaa trollaustarkoituksessa, mutta janitor voi vallan mainiosti takoa +m:ää ihan vain muiden reaktioista nauttiakseen. !kuvalauta kun ei ole niin vakavaa liiketoimintaa.

Joillekin se kuitenkin sitä on, tai sitten raivoavat autistit vain takovat ylänuoli-enteria trollinaamarit kasvoillaan saadakseen muut ällistelemään heidän sekopäistä ja tunteja kestävää raivoaan. Emme koskaan saa tietää totuutta, mutta olipa niiden takana mitä tahansa, tällaiset flodemyrkyt ovat todellisia.

Kaikki tämä pysyy edes jotenkin kasassa oikeastaan vain sen takia, ettei !kuvalaudan käyttäjäkunta pohjimmiltaan ole kroonisesti täysin sekopäistä. Janitorit pitävät yleensä moderoinnin kohtuudessa, ja modejenkin ratkaisut ovat usein järkeviä. Myöskään anot eivät flippaile aivan jatkuvasti, vaikka välillä siltä kyllä vaikuttaa.

Nykyinen !kuvalauta on tietyllä tapaa sekä demokratia että diktatuuri, jonka politiikasta ja psykologisista kuvioista voisi vallan mainiosti kirjoittaa kokonaisen kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti