sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Tulvan suurta sanomaa / seuraa koko anomaa

Mistä on pieni !kuvalauta tehty? Tiivistettynä ja hiukan yksinkertaistettuna !kuviksessa on mielestäni vain kaksi ainesti, paska ja toisto.

Kanavana !kuvalauta ei koskaan ollut hyvä, kuten kaikki tietävät. Kaikki keskustelu on aina enemmän tai vähemmän paskaa tai trollausta, omien mielipiteiden raivokasta toistamista ja kiistelyä. !kuvikselle kirjoitetaan ensin, ja harkitaan sitten. Jopa suoranaista toistoa nähdään muutenkin kuin varsinaisen floden muodossa. On valtava määrä tiettyjä meemimäisiä aineksia, joita !kuvalaudalla toistellaan jatkuvasti. Esimerkiksi "Sientä olisin oikeasti rakastanut, en vain toistele tätä pakonomaisesti" kiteyttää melko hyvin ja ironisesti !kuvikselle tyypillisen toistelun.

!kuvalaudan moderaattorin tehtävä on erottaa paskasta paskaakin paskempi paska. Se, mikä häiritsee ja käy hermoille, se missä ei ehkä ole senkään vertaa sanomaa kuin kanavan normaalissa argumenttiköyhässä ajatustenvaihdossa. On mielestäni jossain määrin surkuhupaisaa pitää flodea lainkaan paskana, kun katsoo !kuvalaudan muun sisällön tasoa, mutta toki kakkaflode on kuriin saatava.

Kun floden ja muun paskan jaottelu ei ole ongelmatonta, on floden sisäinen jaottelu vielä vaikeampi tehtävä. Moni ymmärtää, että paskalla bottiflodella ja kauniilla tekstipalkkiflodella on selvä ero, mutta entäpä vaikka mustan palkkifloden ja tekstipalkkifloden ero?

"Sanoma, jonneseni, flodestasi puuttuu sanoma", julistavat flodekriitikot arvokkaina ja kaikkitietävinä. Minäpä kysyn teiltä, onko flode teille vain propagandaa tai oman mielipiteen tai viestin pakkosyöttöä. Ja jos on, onko "modet o homoi" tai "kovas menos" teidän mielestänne sivistyneempää ja kovempaa flodea kuin pelkät palkit? Eikö pelkässä palkkiflodessa voi olla lainkaan sanomaa, entä muunlaisessa ASCII-flodessa?

Minun mielestäni sanoma ei ole vain tekstissä. Tekstitön flode on myös siitä jännittävää, että sen sanoma antaa tilaa mielikuvitukselle ja monitulkintaisuudelle. Palkkifloden tekijöitä ovat mm. nopeus, kunkin palkin pituus, näiden pituuksien suhteet toisiinsa ja palkkien väri. Usein raidallista palkkiflodea rakentaa yhdessä kaksi flodeejaa, mikä itsessään tarjoaa kiintoisan taiteellisen elämyksen.

Väitän, ettei !kuvalaudalla ole koskaan ollut flodea, jolla olisi erityisen hyvä sanoma. Toki taistelu modejen sortoa vastaan on sanomana kelvollinen ja lähes kaikki floodaajat seisovat tämän aatteen takana jossakin määrin. Ja toki olen monta kertaa naurahtanut monen eri floden teksteille. Tekstiflode on helvetin hyvä asia ja perinteisin floden muoto, mutta nykyinen flodekulttuuri on kuitenkin paljon muutakin. Se on taidetta, ja taide tuntee monia erilaisia tapoja välittää sanomia.

Mikä tärkeämpää, taiteen ei aina tarvitse olla pelkkiä sanomia. Palkkiflodesta voi löytää sanoman tai olla löytämättä sitä. Se voi olla merkityksellistä (niille, jotka merkitystä kaipaavat) tai sitten vain flodea floden vuoksi (meille flodepsykoosista kärsiville). Palkkiflode sopii kaikille.

2 kommenttia:

  1. >!kuvalauta ei koskaan ollut hyvä

    Haha, mitäpä sinä !kuviksen hyvistä ajoista tietäisit, kun olet kanavan suurimpia uushomoja ja paskatoiston pakottajia.

    Terveisiä vuodelta 2008.

    Toivoen: !kuviksen ex-flodeeja

    VastaaPoista
  2. Niin, minähän en ollut !kuviksella vielä 2008... Jonnetrekpropaganda ja tässä blogissa toisinaan antamani vaikutelma näyttää purreen ainakin sinuun hyvin.

    Hyviä aikoja ei koskaan ollut, sen tietää jokainen, joka oikeasti oli kuviksella 2008. Kaikki trekit ovat kautta aikain olleet paskatoiston pakottajia, se on itsestäänselvyys, jonka toteamiseen on turha tuhlata levytilaa.

    VastaaPoista