torstai 22. joulukuuta 2011

Tuuliviiritrek ja anojen oikeudet


Puolustin viimeisessä kirjoituksessani kovasti modeja, näin voisi ajatella. Olen myös ajan kuluessa täysin kääntänyt kelkkani, vai kuinka? Ei asia ihan näinkään ole.

IRC-servereillä on perinteisesti omat sääntönsä siitä, miten niiden käyttäjien tulee toimia. Samalla yksi IRCin kantavista periaatteista on kuitenkin ollut se, että operaattorit voivat omilla kanavillaan tehdä aivan mitä haluavat, kunhan eivät riko serverin sääntöjä. Tämä ei ole mielipide, vaan se on fakta.

Mielenkiintoisemmaksi tilanne toki muuttuu silloin, kun kyse on anonyymikanavasta ja useista operaattoreista. Modeillakin voidaan ajatella olevan tietynlainen parviäly, joka ohjaa kanavan moderointia. On kuitenkin yhä selvää, että modet voivat tehdä aivan mitä haluavat, ainakin kanavan perustaja periaatteessa voi.

Voimme esittää mielipiteitä siitä, miten kanavaa pitäisi moderoida, mutta meidän on turha olettaa, että meitä kuunneltaisiin. Moderaattorien toimintaa toki ohjaavat myös erilaiset sosiaaliset ja psykologiset tekijät, eivät he täysin mielivaltaisesti toimi. Silti he toimivat kuten ihmiset, kaikkine heikkouksineen ja kiukunpuuskineen, paljolti omien oikkujensa mukaan.

Anoina meillä on kaksi vaihtoehtoa siinä, miten suhtaudumme autistisen moden tai janitorin toimintaan. Joko rageamme tai sitten diilaamme asian kanssa. Ensimmäisessä tapauksessa voimme myös yrittää muuttaa modejen toimintaa. !kuvalaudan historia osoittaa, ettei tämä koskaan ole kunnolla onnistunut. Kun taas diilaa asian kanssa eikä ota sitä niin vakavasti, on itselläkin parempi olla. Perennerin filosofia toimii taas kerran.

Myönnänkö minä siis täydellisen tappioni modeille? Olenko lopettanut sodan? Vastaus tähän on, ettei mitään päämäärällistä taistelua koskaan ollutkaan. Me trekit olemme aina tehneet selvän eron niihin propagandafloodaajiin, joiden tavoitteena on vaikuttaa !kuvalaudan politiikkaan. Olemme eri joukkueessa kuin modet, ja olemme myös eri tiimiä kuin propagandafloodaajat. Me toki välillä laitamme modeille kapuloita rattaisiin, floodaamme villistikin ja etsimme haasteen vuoksi kanavasta heikkouksia, mutta tavoite ei ole muuttaa mitään. Itse asiassa kammoamme muutosta. Vastaavasti omalla ajoittaisella janitoroinnillani ei ole sen suurempaa tavoitetta, se on vain peliä.

Onkin jossakin määrin ironista, että on olemassa floodaajia, jotka yrittävät muuttaa kanavan moderointia, ja samalla moderaattorit ja janitorit tietysti yrittävät säädellä floden määrää. Kumpikaan tavoite ei pitkällä aikavälillä onnistu alkuunkaan.

Onko koko kanavalla edes mitään tavoitetta? Mehän tuotamme megatavuittain paskaa ja tapamme yhdessä aikaa, mutta siinä koko homma aika pitkälti on. Mielestäni tämäkin puhuu sen puolesta, ettei tässä ole kyse hirvittävän vakavasta liiketoiminnasta.

Ymmärrän toki jossakin määrin propagandafloodaajia, itse asiassa käsitän heidän tavoitteensa paljon paremmin kuin mätämunajanitorin sekoilut. Ja kuten sanottu, !kuvalauta ei olisi !kuvalauta ilman kapinointia. Juna kuitenkin jatkaa kulkuaan pohjoiseen, vaikka muutama matkustaja kuinka ulisisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti