perjantai 3. kesäkuuta 2011

Flode out, flametus in

Jopas jotakin, trekkiksenkin täytyy ihan hieraista liiallisen ruutuun tuijotuksen ja höpöjen höyryjen vuoksi punottavia silmiään. Mainitaanko jonkin tiedotusvälineen jutussa tosiaankin floodaus? Vaikka kyseessä onkin City-lehti, jota en juurikaan arvosta omaa blogiani enempää, on tämä kuitenkin yllättävää. Yllättävää ei sen sijaan ole se, ettei kirjoittajalla ole aiheesta juurikaan tietoa.

Floodaus on tosiaan ollut netissä lähes niin kauan kuin minä muistan, itse olen sitä harrastanut jo kultaisella 90-luvulla, kun 56k-modeemi vielä soitteli sulosäveliään flodekeskukseni pöydällä. Totta on myös, että nuo ihanat ajat olivat tietyllä tavalla floodaajan kulta-aikaa. Flodessa oli tietynlainen uutuudenviehätyksensä, ja bännit saadessaan ei pitänyt muuta kuin katkaista yhteys ja laittaa modeemi laulamaan uudestaan. Näin minulla oli taas uusi IP, ja saatoin jälleen suunnistaa chattihuoneeseen ja IRC-verkkoon, josta minut oli hetki sitten eliminoitu.

Vihaajat vihaavat ja epäilijät epäilevät, mutta totuus on, etten floodaa ainoastaan ärsyttääkseni, vaan floden itsensä aiheuttamien fiilisten vuoksi. Miksipä floodaisin kohtalaisen monotonista paskaa, kun IRCissä ja lähes kaikissa muissa chat-ympäristöissä se on melko helppo ignoroida. Voisin tehdä älykkäitä botteja, jotka floodaisivat eri hosteista älykästä sisältöä (esim. netistä kerättyjä lauseita), ja joita näin ollen olisi esimerkiksi IRCin anonyymikanavalla lähes mahdoton erottaa muusta sisällöstä. En tee näin, koska ensisijainen päämääräni ei ole ärsyttää ketään, eikä tuhota IRC-kanavia. Edeltäjäni trek9 taas käy hyvin esimerkiksi henkilöstä, joka floodaa, mutta joka ei halua lainkaan ärsyttää tai vihata.

Minä en hauku ihmisiä netissä enkä tavallisesti ota haukuista itseeni (trollaustarkoituksessa toki toisinaan). Kuinka lapsellinen pitää olla, jos niin tekee? City-lehden jutussa puhutaan kovasti haukkujista, mutta entä haukuttavat? Saako nettihaukuista vetää noin vain herneen nenäänsä ja ragettaa sitten täböllä? Minun mielestäni haukkujen vastaanottaminen tällä asenteella on yhtä kehittymätöntä kuin haukkuminenkin.

Vihafloodaaja tai haukkuja on yleensä henkilö, joka haluaa hieman huvitella raskaan työpäivän jälkeen (tai raskaan elämänsä keskellä). Tällöin ei aina jaksa keksiä mitään kovinkaan rakentavaa, ei edes muotoilla kunnon lauseita. Floodaus on tässä tilanteessa mainio laiskurin vaihtoehto ärsytykseen. Se kyllä usein ärsyttää siinä missä solvauksetkin, miksi siis nähdä liikaa vaivaa? Sitä paitsi toisto on toimiva psykologinen ase, sen tietävät mainostajatkin.

Haukkuminen on aina ollut osa nettikakaroiden arsenaalia ja floodaajat ovat aina floodanneet. En usko floodaamisen paljonkaan vähentyneen 90-luvun jälkeen, pikemminkin päinvastoin. Niillä keskustelupalstoillakin, joilla saman viestin lähetystä useita kertoja ei ole estetty, toisto on yleistä. Kaikenlainen spämmi luonnollisesti lisääntyy, kun webin eri palvelut tulevat kaikkien ulottuville. Myös masennus ja syrjäytyminen on lisääntyvä trendi, mikä taas poikii usein lisää vihakirjoittelua ja rageflodea.

Floodauksen ja vihakirjoittelun välille ei pidä kuitenkaan laittaa yhtäläisyysmerkkejä eikä myöskään mitään evoluutionuolta, niin kuin City-lehden kirjoituksessa on tehty. Kirjoitus muuten näyttää samaistavan myös 16-vuotiaan Jani-Petterin nettiin äkkiä hutaisemat vittuilut ja taitavan trollin nettiin soluttaman virheellisen informaation. Nämä kaksi ovat valovuosien päässä toisistaan, kuten jokainen anonyymi tietää.

Opetellaan siis erottamaan netin ilmiöt toisistaan ja pidetään flode flodena ja flametus flametuksena. Tietämättömyys internetin asioista on nimittäin so last season ja vuonna 2011 olisi jo aika havahtua virtuaalitodellisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti