perjantai 17. kesäkuuta 2011

Ilmiö nimeltä flode art

trek9, joka ei koskaan ollut kovinkaan aktiivinen floodaaja, vaan ennemminkin floodaajien kannustaja ja flodetaiteella herkuttelija, esitteli aikanaan blogissaan IRC Paint -nimisen ohjelman. Tällä ohjelmalla tehtyä taidetta alkoikin ilmestyä pian !kuvalaudalle. Flodekulttuurin edustajien mielipiteet jakautuivat: toiset ihastuivat, toiset vihastuivat.

Taiteiluohjelmilla tehty taide on jälleen !kuvalaudalla ja !avaruuskulttuurilla ajankohtainen aihe. Oma mielipiteeni on se, ettei työkalu ratkaise, vaan merkityksellistä on floden sisältö. Ymmärrän toki, että on eri asia laittaa botti syytämään vaikkapa netistä valmiina otettu taideteos, jonka eteen ei ole nähty mitään vaivaa, kuin tehdä itse taideteosta muistiolla yli 9000 tuntia ja pasteta se sitten !kuvikselle.

Flodeen käytetty aika on hieno asia, ja arvostan sitä, mutta se on usein silti meille muille flodekulttuurin edustajille jossakin määrin näkymätön asia. ASCII-flodessa ei aina ole mahdollista sanoa, miten teos on tehty ja kuinka suuri osa siitä todella on omaa, alkuperäistä sisältöä. tästä huolimatta värikoodeja käsin takovat autistit saavat varauksettoman kunnioitukseni (kuulun heihin itsekin, vaikka olen toki flodetaideohjelmiakin testannut).

Kaikki valmisohjelmilla tehty flode ei ole automaattisesti paskaa. Mielestäni tässä pätee ihan sama sääntö kuin clientillä normaalistikin floodatessa. Jos vain hutaisee äkkiä "ei vittu ku ES pärisee xDD" -tyyppisen muotoilemattoman rivin, ja alkaa takoa ylänuoli-Enteriä, eivät sitä useimmat arvosta. Jos taas manuaalisen autistisesti floodaa taiteellisia palkkimuodostelmia, ovat monet - joskaan eivät läheskään kaikki - jo mielissään. Sama ASCII-taide -ohjelman suhteen: jos vain hutaisee hiirellä parit värilliset tekstit värilliselle taustalle ja pasteaa ne !kuvikselle, ei se yleensä ole kovinkaan eeppistä.

Jos ohjelmalla puuhailuun sen sijaan käyttää edes hieman aikaa, ja mahdollisesti ymmärtää väriyhdistelmien esteettisyydestä edes jotakin (makuasia toki tämäkin), ei taideohjelmalla tehty väripalkkiflode yleensä ole hassumpaa.

Esimerkkinä voidaan mainita aamun abstrakti värimössö. Mielestäni sitä on oikein hauska katsella, ja se miellyttää silmää siitä riippumatta, onko se lopulta tehty taideohjelmalla, botilla vai jopa täysin käsin.

Toki on hyvä pitää mielessä, että todellinen perinteiden mukainen flode on aina hidasta ja manuaalista, eikä temppuja sallita. Silti flodekulttuurin traditioiden paaduttaman wanhahomonkin on välillä hyvä laajentaa katsantokantojaan. Flode kullakin aikakaudella on loppujen lopuksi sitä, mitä me flodekulttuurin edustajat kulloinkin päätämme.

Ellei jonkin aikakauden flode miellytä, on syy myös sinussa: tee parempaa flodea ja kirjoita itse historiaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti