keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Synkronoitu flode


On ylläolevassa kuvassa sitten kyse kahden floodaajan flodesta tai pelkästä esityksestä, se herättää ajatuksia siitä, kuinka haastavaa kaksin floodaaminen lopulta voikaan olla.

Kun itse floodaan esimerkiksi palkkeja toisen floodaajan kanssa, en keskity vain omiin palkkeihini, vaan tarkkailen usein esimerkiksi toisen floodaajan palkkien pituuden vaihteluita ja mukautan omien palkkieni pituudet niihin. Silti kahdestaan floodaaminen ei ole helppoa. Eihän voi helposti tietää, kumpi kulloinkin on määräävä osapuoli, vai tehdäänkö flodea satunnaisesti ilman sen kummempaa ajatusta yhteistyöstä.

Takavuosien tilkkutäkkimäiset yhteisflodet on usein floodattu ilman sen kummempaa ajatusta minkäänlaisesta synkronoinnista. Toki ne ovat silti hienoja, eikä vaikkapa viiden floodaajan ole enää mahdollistakaan ilman jonkilaista sopimusta yhdistää flodejaan vaihtelevaksi mutta silti täysin järkeväksi kokonaisuudeksi. Suuri joukko floodaajia voi tuottaa hienon teoksen, mutta se on luonteeltaan satunnainen. Jos halutaan saada aikaan jotakin tarkemmin määrättyä, determinististä taidetta, on joko sovittava asiasta tai sitten on vain käytävä erittäin hyvä tuuri (jolloin tosin on edelleen kyse sattumasta).

Vaikkapa kaksi kokenutta pakkifloodaajaa voi kuitenkin olla suhteellisen samalla aaltopituudella pelkän "palkkikommunikoinnin" avulla. Pitkä kokemus flodekulttuurista, kyky ennustaa tulevaa menneiden teosten pohjalta ja kyky lukea reaaliajassa toisen floodaajan rivien ajallista sekä muodollista muutosta antaa paremman mahdollisuuden yhteisfloden onnistumiselle. Onhan lopulta niin, että palkkifloodaajat varmasti lainaavat ideoita toisiltaan, ja pitkä yhteinen flodehistoria !kuvalaudalla lyö leimansa jokaisen omaan flodetyyliin.

On tietenkin silti mahdotonta tietää, mitä toinen floodaaja tarkalleen ajattelee. Itse voin yhteisfloden jälkeen miettiä, että menipä tämä nyt hyvin nappiin ja olimmepas harvinaisen hyvin samalla aaltopituudella teoksen ideassa. Ei voi kuitenkaan tietää, oliko toisen floodaajan pyrkimys alun perin selvästi omastani poikkeava.

Yksi keino yhteisfloden onnistumisen takaamiselle onkin se, että toinen floodaa täysin ennustettavaa kuviota. Esimerkiksi samanpituisina pysyvät tai jatkuvasti saman verran lyhenevät tai pitenevät palkit antavat toiselle artistille mahdollisuuden määrätä flodeteoksen satunnaisemmin muuttuvasta osasta samalla kuitenkin kunnioittaen omilla ratkaisuillaan toisen flodeartistin työtä.

Yhteisfloodaaminen on taito, jonka oppii vain harjoittelemalla. Se on todellinen vaatimattomien taiturien laji, sillä useimmissa tapauksissahan yleisö ei koskaan saa tietää, että teoksen tuottikin yhden sijasta kaksi taiteilijaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti