tiistai 16. elokuuta 2011

Wobotti, osa 3

Ellei muuta, Wobotti on äärimmäisen mielenkiintoinen psykologinen koe, joka selvittää anokanavan ja anojen luonnetta. Paljon on puhuttu itseään säätelevästä organismista, ja sitähän !kuvalauta on aina jossakin määrin ollut. Nyt se on sitä kuitenkin paljon enemmän: käytännössä kuka tahansa voi kuulua sekä moderoijiin että floodaajiin. Näin anonyymin yksipersoonaisuus, mutta toisaalta yksittäisen anon useat eri persoonat sekoittavat jo ennestään sekavaa pakkaa yhä enemmän.

On saatu selkeitä viitteitä siitä, että myös modejen tai janitorien piirissä esiintyy taipumusta floodaamiseen. Tämä ei toki ole mitään uutta, modet ovat floodanneet !kuvalaudalla jo iät ja ajat. Hämmentävää se toki silti on: toisaalta yritetään siivota !kuvista, mutta siivoojatkin kylvävät roskaa.

Epäillään, että katkera ja vihainen mode ei pidä janitorijärjestelystä ja floodaa nyt vihaansa ilmoille. Onko kyseessä ntz? Vai Perenner? Tai peräti nunu? Oli sitten floodaaja kuka mode tahansa, ainakin hän on trek. Huhumylly vain pyörii pyörimistään.

Moderointipolitiikka puhuttaa myös. !avaruuskulttuurilla, josta on - halusivatpa kadetit sitä tai eivät - tullut jonkinnäköinen vaihtoehtoinen keskustelukanava !kuvalaudalle, on puitu pitkällisissä keskusteluissa sitä, kuinka herkkä +m-liipaisimen pitäisi olla. Joku kannattaa lähes täydellistä laissez-faire -politiikkaa, paitsi bottifloden tapauksessa, ja jotkut taas ovat floden karsimisessa hyvinkin tiukkoina. Myös iänikuinen kysymys siitä, lisääkö +m vain flodea, on taas noussut pintaan.

Jotkut valittelevat, miten !kuvalauta on mennyt lopullisesti pilalle. Kaikki kun eivät halua rekisteröityä botin käyttäjiksi eivätkä luonnollisesti myöskään pidä paskaflodesta. Näille anoille nykyinen järjestely ei tosiaankaan ole voittoa.

Wobotti on lisännyt keskustelua ja laittanut huhumyllyn pyörimään. Miten käy paskafloden ja moderoinnin? Kyse on nyt vain siitä, kauanko lapset jaksavat leikkiä leluillaan. Flodepaukkujen heittely ja niiden torjunta +m:llä ovat molemmat hyvin kiehtovia leikkikaluja !kuviksen uudenlaisessa ympäristössä, mutta riittääkö autismi pitkäänkin välienselvittelyyn? Elämme kiintoisia aikoja.

Laatuflodea Wobotti ei näillä näkymin uhkaa. Ehkä palaamme tämän vuoden kevään pätkäflodemalliin, jossa hyvin pitkiä flodeja ei nähdä, mutta muotoilut ja ASCII elävät yhä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti