maanantai 31. lokakuuta 2011

Ikuista trollausta


Viime yön autismitalkoot, jotka ilmeisesti lopulta olivatkin vain yhden moden talkoot, olivat muistutus monista kiinnostavista asioista. Lukaistessani tapahtumat logeista olin melko vakuuttunut, että kyseessä tosiaan oli autistijanidorin ja moden yhteinen taistelu floodaajaa vastaan, vaikka kiinnitinkin pientä huomiota siihen, että moden ja janitorin välit näyttivät olevan yllättävän hyvät. trekkis ebin trolled.

!kuvista tulkitessa täytyy aina pitää mielessä, että kaksi kaverusta voivat olla samahomo tai yksikin anoyde voi olla useampi anonyymi. Itse asiassa dialogeja, jotka ovatkin monologeja, esiintyy todennäköisesti yllättävän usein. Toisaalta esimerkiksi yhtenäiseltäkin näyttävät flodet ovat kahden anon työn tulosta useammin kuin ehkä voisi luulla.

Samahomoilu ja erihomojen yhteistyö ovat kuitenkin vain osa sitä psykologista sekasotkua, jonka !kuvis tarjoaa. Kaikenlainen trollaus ja psykologinen anoydeille vittuilu rehottaa, ja tämän tulkitsemisessa täytyy olla varovainen. Kuitenkin kanavaa analysoimaan tottunut voi tehdä monia profilointitulkintoja jopa kieliasun ja aikaleimojen perusteella. Tosin tämä sama analysoija voi osata taitavasti muuttaa kieliasuaan ja ilmaisuaan, ja siinä sitä taas mennään. Analysointi on huomattavasti helpompaa, jos näkee tilanteen livenä, eikä yritä setviä sitä vasta logien perusteella, kuten itse valitettavan usein joudun tekemään.

Trollit trollaavat trolleja, ja floodaaja voi olla samalla janitori, joka laittaa +b:n päälle oman flodensa vuoksi. Hän voi olla myös mode, joka haarukoi. Lisäksi hän voi vielä olla trek, joka bloggaa kolmen muun persoonallisuutensa edesottamuksista.

Tämä psykologinen viidakko on loputon, emmekä koskaan voi olla mistään varmoja. Useimmat asiat jäävät ikuisiksi arvoituksiksi. Emme esimerkiksi voi tietää, onko provosoimamme ano raivostunut oikeasti vai näytteleekö hän. Tällaisessa tapauksessa kuitenkin sekä provosoija että näyttelijä voivat saada tilanteesta kicksejä. Itse monen trollausepisodin kulissien takana toimineena tiedän, että tilanteesta vedetyt tulkinnat ovat äärimmäisen huvittavia mutta vain harvoin oikeita. Tietysti nämäkin tulkinnat voivat olla trollausta.

Joskus tilanne on niin yksinkertainen kuin miltä se näyttääkin, joskus taas ei. Usein voimme kuvitella !kuvikselle monimutkaisen ja monikerroksisen trollausrakennelman, ja sotkeudumme näin omaan nokkeluuteemme. Teemme myös tulkintoja liikaa omien kokemustemme pohjalta. Esimerkiksi moniin floodaajiin provosointi saattaa toimia. Itse en usko sen toimivuuteen, sillä meillä trekeillä on pitkä kokemus floodaamisesta muiden kommenteista välittämättä (flodetranssissa kaikki flodeen kuulumaton muuttuu merkityksettömäksi). Tämä ei silti tarkoita, että keskimääräinen flodejonne ei vihastuisi, ja usein sotkeudun tässä tulkinnassa omiin oletuksiini.

Päämäärän saavuttaminen on kuitenkin se, mikä ratkaisee. Kuten yöllinen autismitalkooepisodi osoittaa, on oikeastaan yhdentekevää, kuka trollasi ja kuka ei, ja kuka lopulta oli kuka. Kuitenkin suurella todennäköisyydellä yksi flodejonnen hosti saatiin nalkkiin. Tällaiset tekniset seikat ovat oikeastaan ainoita asioita !kuviksella, joista voimme olla jotakuinkin varmoja.

Edellyttäen tietysti, ettei mode vain huvikseen haarukoinut itseään tai ettei joku ano avustanut floodaajaa. Ja ettemme haarukan hypnoottisesti heiluessa nähneet harhoja. Psykoosi ei lopu koskaan...

2 kommenttia:

  1. Millon päästään lukemaan !kuvis-dynamiikkaan perehtyvää graduasi?

    VastaaPoista
  2. Katsotaan psykologian gradua sitten, kun ensin saan tekniikan alan akateemiset jatko-opinnot kondikseen.

    !kuvis olisi kyllä varmasti ryhmädynamiikkaa tutkivan psykologin unelma, ja hankalan tutkittavuuden takia samalla myös painajainen.

    VastaaPoista