keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Mielenilmaisijat ja palilaalikot


Psykologit, propagandistit ja mainosmiehet sen tietävät: toisto on mainio keino muokata vaivihkaa mielipiteitä. Jatkuvasti ja laajasti toistettavasta väitteestä tulee herkästi totuus. Ellei se jo ole totta, siitä sukeutuu yleensä joka tapauksessa itseään toteuttava ennustus. Tietysti täytyy huomata, ettei esimerkiksi mainostuksessa käytettävä toisto ole mitään jatkuvaa hokemista. Hidas toistelu on !kuvalaudallakin tehokkaampi aivopesukeino kuin vaikkapa jatkuva modet o homoi -flode.

!kuviksen alkuaikoina flode oli paljolti mielenilmaisun keino, mutta yhä suurimpi osa flodeejista koostuu nykyään meistä autistisista palilalian (omien sanojen tai lauseiden pakonomainen toistohäiriö) harjoittajista. Niin joidenkin autistien, Touretten oireyhtymästä kärsivien kuin pakko-oireisen häiriön kanssa painiskelevienkin tiedetään kärsivän erilaisista toisto-ongelmista. Pahimmat autistit eivät edes osaa kommunikoida normaalisti, mutta samojen sanojen tai lauseitten jatkuva toistelu on heille usein tuttua rutiinia.

Vaikkei minulla diagnoosia autismista olekaan, en osaisi aivan saumattomasti liittyä mukaan !kuviksen normaaliin keskusteluun. Osittain tämän takia minua ei nähdä myöskään nimihomokanavilla. En hallitse smalltalkia tai muuta paskanpuhumista, yleistä rentoa läpänheittoa. Flodesta voisin kirjoittaa helposti ja sujuvasti vaikka kirjan, kuten moni purilainen omasta kiinnostuksen kohteestaan, mutta tavallinen sosiaalinen kanssakäyminen on hankalaa (sekä hyödytöntä).

Vuosien mittaan autisteille on kehitetty vaihtoehtoisia kommunikointitapoja, kuten kuvataulujen avulla kommunikointi. Jos kuvilla kommunikointi toimii hyvin, selittäisi se ehkä myös autistisluonteisten persoonien runsautta kuvia korostavilla laudoilla. Flodea voi myös pitää tällaisena vaihtoehtoisena "kommunikointikeinona". Autisti ulisee muiden mukana, mutta jää usein kuitenkin hyvin yksin.

Usein autistinkin sekopäinen flode voi sekin olla tietynlaista aivopesua. Muita se ei ehkä vakuuta, mutta autistilla voi olla tarve vakuuttaa itselleen jotakin. Aina edes floodin sisällön ei tarvitse liittyä tähän vakuutteluun, flode voi vain muuten tuottaa tietynlaisen mukavan olon ja turvallisuuden tunteen. Vähintäänkin se on oma, rakkaaksi muodostunut rutiini, josta ei luovuta mistään hinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti